Meditasjon

Det finnes mange former for meditasjon, finn den som passer best for deg. Selv er jeg jo tilhenger av å gjøre ting enkelt, slik at terskelen ikke blir så høy at man ikke kommer i gang, eller jobber etter "skippertaksmetoden". Jevnlig meditasjon gir stort utbytte både fysisk og psykisk. Det jeg skriver om her, er mine egne erfaringer, prøv deg frem og finn ut hva som fungerer for deg.
Det første du må gjøre, er å sørge for å være uforstyrret. Slå av telefonen, lås døren, luft hunden, mat katta osv. For det er slike ting som vil komme inn i tankene og forstyrre deg når du begynner. Til å begynne med er det lurt å sette av god tid, gjerne en time eller mer. Du vil fort oppdage om det er tid nok.
Noen metoder krever at du sitter i lotusstilling, eller i en stol med rett rygg og bena på gulvet. Selv foretrekker jeg å sitte i en god hvilestol, halvveis liggende, men sørger for å ha god støtte i ryggen. Bena bruker jeg å ha på krakken som hører til stolen, men setter vanligvis fotsålene på den, med bøyde knær. Du kan også sitte/ligge i en sofa om du vil det.
Lukk øynene, ta noen dype åndedrag og slapp av. Så går du gjennom kroppen del for del, om du begynner med hodet eller føttene spiller ingen rolle. Begynner du med føttene, slapp bevisst av fra tærne og oppover. Etter hvert som du blir avslappet, blir de avslappede delene tyngre og varmere. Begynner du med hodet, spenn av i pannen, øyeområdet, nesen, munnen osv.
Med en slik bevisst avspenning gir du hjernen noe å være opptatt av, og får stilnet tankene som vanligvis kverner rundt som forskremte høns : )
Når du har fått slappet av i kroppen, begynner du å telle nedover fra 100. Grunnen til at du skal telle nedover, er å "overbelaste" tankene, for teller du oppover, går det automatisk, og hønsene er tilbake igjen... Når du teller nedover, må du konsentrere deg, og da vil tankene roe seg etter hvert. Kommer du ut av det, begynn på nytt! Du skal tross alt "dressere" hjernen din til å roe ned, meditasjon er jo å være avslappet i kroppen og stilne tankene. Det kan nok føre til at du blir nokså irritert i begynnelsen, men ikke gi opp, det vil gå lettere etter hvert.
Når du er kommet til 0, lager du deg ditt eget sted. Det kan være et sted du har besøkt, eller du kan lage det selv i tankene dine. Det er sol og behagelig temperatur, grønt gress, blomster og trær, kanskje et vann eller en bekk (hører du klukkingen?). Hvis du vil, kan du ha et gjerde rundt stedet, og en vei som fører til en port. Dette er ditt sted, og bare ditt. Ingen kan komme dit uten din tillatelse! På dette stedet har du det behagelig, kjenn solen i ansiktet, brisen, hør på fuglesangen osv. Bare vær der en stund til å begynne med. Så går du langsomt ut av meditasjonen igjen, strekk på kroppen, åpne øynene og kom tilbake til hverdagen igjen.
Etter hvert vil du merke at avspenningen går raskere, og etter 1-2 uker trenger du bare å telle ned fra 50, senere 25, så 10, 5 og senere fra 3. Da vil du ha fått øvelsen til å "sitte" slik at det går automatisk å gå ut av dagsbevisstheten og til meditativ tilstand på et par minutter.
Når du er i meditasjonen, kan du enten bare være der og slappe av, eller du kan stille spørsmål om problemer du har. Det er ikke sikkert at du får noe svar med det samme, kanskje går det noen dager der du spør på nytt, og så kan det hende at svaret plutselig står klart for deg. Eller kanskje det kommer en skikkelse mot deg og enten sier noe eller viser deg noe som kan hjelpe deg med problemet. Eller kanskje får du svaret helt plutselig en dag når du er "våken".
Du kan også gi deg selv beskjeder. Kan hende du prøver å spise sunnere eller slutte å røyke. I meditativ tilstand er det lettere å nå underbevisstheten, som er den som vanligvis styer slike uvaner (og mye annet). Det sies at underbevisstheten ikke oppfatter ordet "ikke", så det kan være greit å formulere seg slik at man unngår "ikke". F.eks. sier du: Jeg skal ikke røyke mer!. Hvis underbevisstheten ikke oppfatter ordet "ikke" blir resultatet det motsatte. Du kan isteden si noe i retning av: Jeg har sluttet å røyke. Eller: Røyksuget mitt er borte! Eller: Jeg glemmer å røyke!  Finn ut hva som blir riktig for deg. Selv har jeg ikke prøvd å bruke "ikke", men rett og slett unngått det fra begynnelsen av. Om det er riktig vet jeg ikke, men slike formuleringer som ovenfor virker i alle fall.
Vær også oppmerksom på at underbevisstheten tar ting helt bokstavelig, så vær nøye når du formulerer deg. Den har heller ikke humoristisk sans. Som eksempel kan jeg nevne at jeg for flere år siden ville bruke denne metoden til å huske drømmene mine. Om kvelden mediterte jeg og ga beskeden: Jeg skal våkne og huske drømmene mine. Jeg la meg, og våknet flere ganger i løpet av natten og husket det jeg hadde drømt. Vi drømmer jo flere ganger hver natt..... Jeg gjentok det kvelden etter og det samme skjedde. Så begynte jeg å tenke over hva jeg egentlig ga beskjed om, og underbevisstheten gjorde det jeg ba den om: Våkne etter at jeg hadde drømt! : )
Jeg omformulerte beskjeden til: Jeg husker drømmene mine når jeg våkner om morgenen. Da sov jeg om natten og husket drømmene når det var morgen.
Slike ting som dette blir vel kanskje mer selvhypnose, men det virker, og det spiller vel ikke så stor rolle hva vi kaller det. Begge metodene går jo ut på å oppnå meditativ tilstand, der man lettere kommer i kontakt med underbevisstheten og kan få løse problemer eller endre adferd. Når du har fått litt øvelse, kan det være nok med 15-20 minutter hver gang.

Problemer du kan møte når du skal meditere, kan være at du sovner. Det kan rett og slett være at du har underskudd på søvn, eller det er en måte underbevisstheten prøver å unngå at du gjør noe nytt. Ikke gi opp, sørg for å få mer søvn og prøv å meditere når du er mer uthvilt, og ikke sent på kvelden.
Til å begynne med kan det gå veldig greit å meditere (helst) daglig, det er spennende og interessant. Etter en stund kan du begynne å føle motstand, og finner alle slags unnskyldninger for å slippe. Det er da det virkelig skjer noe, og viktig at du fortsetter gjennom motstanden. Det som skjer, er at du begynner å nå dypere lag av underbevisstheten, og det vil den gjerne motsette seg.
Underbevisstheten styrer veldig mye av vår adferd, og den tar ukritisk til seg ting fra personer som vi anser som autoriteter. Det er særlig som barn vi er utsatte, siden vi da ikke har noen erfaring slik at vi kan bedømme ting som blir sagt og hvem som sier det. Det kan også være ting vi lover oss selv som voksne, ofte uten at vi er helt klar over det selv. Vi prøver kanskje å beskytte oss selv fra en smertefull situasjon, og lager dermed en blokkering.
Ved jevnlig meditasjon vil man nærme seg slike ømme punkter, og underbevisstheten vil beskytte oss mot det, slik vi en gang ba den om å gjøre. Men ved å avdekke slike ting, kan man ofte få forklaringer på hvorfor man alltid reagerer som man gjør i enkelte situasjoner. Vi får en større bevissthet og innsikt i oss selv, og jeg er også overbevist om at det fører til sterkere intuisjon og mer mottakelighet overfor energier rundt oss.
Dette ble langt, men jeg synes at meditasjon er viktig, og håper at du har orket å lese helt hit, og at det kan være til inspirasjon : )

4 kommentarer:

 1. Takk Nina
  Du forklarer så greit og med litt humor noe som gjør det enkelt å lese/forstå. Det er slik forklaring av meditasjon jeg ( og sikkert mange andre ) har "lett" etter! Disse ordene du skriver her gjør at det blir lettere å "starte", noe mange sikkert er enig i:)Stor takk til deg.
  klem Torill

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk selv, Torill :) Det er det jeg håper på, at meditasjon kan "spre" seg uten at man nødvendigvis trenger å gå på kurs :) Klæm :)

   Slett
 2. Takk for inspirasjonen! Har hatt en lengre pause med meditasjon. Det kom på et tidspunkt plutselig mange unkyldninger for å ikke meditere... Og nå vet jeg hvorfor! Bare det ga inspirasjon til å ta fatt på meditasjonen igjen! Så takk!
  Hilsen Monica

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Monica. Selv tusen takk for kommentaren :) Da har jeg oppnådd det jeg gjerne vil med denne bloggen: å inspirere andre og kanskje hjelpe med svar på ting vi lurer på :)

   Slett