Tarot

Tarot er kanskje det mest kjente verktøyet for spådom og forutsigelser. Det finnes en mengde ulike tarotkort, fra de helt enkle til de med svært vakre illustrasjoner på kortene.
Tarot er et symbolspråk og i utgangspunktet brukt som spillkort (tarok). Senere er de blitt mest kjent som spådomsverktøy og belastet med mye frykt basert på manglende kunnskap om hva tarot er. Det kommer nok bl.a. av at tarotstokken inneholder skremmende kort som Døden, Djevelen og Tårnet. Mer om det lengre ned på siden.
De to mest kjente retningene innen tarot er nok Rider-Waite og den kjente okkultisten Aleister Crowley, som skapte Thoth tarot.
Rider-Waite tarot er nok verdens mest kjente og solgte tarotstokk. Den ble skapt av Arthur E. Waite og illustrert at Pamela C. Smith, utgitt første gang i London i 1909 av forlaget William Rider & Co.
Disse kortene er ofte anbefalt til begynnere, siden de har en grei symbolikk og derfor enkel å lære. Når man har lært "språket" kan man senere gå over til andre kortstokker. Det er utgitt en mengde ulike omarbeidinger og nye versjoner av disse kortene, det står ofte om slike kort at de er basert på Rider-Waite tradisjonen.
Thoth tarot ble skapt av den kjente okkultisten Aleister Crowley (1875-1947) og illustrert av Lady Frieda Harris under Crowleys veiledning. Thoth tarot har en subtil symbolikk og en litt annen terminologi enn Rider-Waite, og Crowleys tarotkort henviser også til astrologien.
Selv har jeg bare brukt tarotkort i Rider-Waite tradisjonen, så det følgende går ut fra det.

Tarotkortene er et symbolspråk, og kunsten består i å lære å tolke symbolene. Det er dette som gjør kortene så velegnet til utvikling av intuisjonen, siden man må bruke den kreative delen av hjernen for lese kortene og tyde dem sammen i ulike opplegg.
De fleste tarotstokker består av 78 kort, 22 i den store arkana, og 56 i den lille. Arkana betyr "hemmelighet" og den store arkana er nummerert fra 0 til 21 og beskriver utviklingen av verden fra Narren til Universet/verden. Den kan også ses på som vår egen utvikling fra en uerfaren og ubekymret "narr" til vi når full utvikling, symbolisert av Universet.
Den lille arkana beskriver hverdagens hendelser.

Slik jeg ser det, gir tarotkortene råd og veiledning basert på situasjonen i dag. Jeg tror ikke at vi er underlagt en skjebne eller gud som bestemmer alt i livet vårt fra vugge til grav. Vi skaper vår fremtid med de valgene vi tar nå, og har skapt vår situasjon nå fra de valgene vi har tatt tidligere, bevisst eller ubevisst.
Tarotkortene kan gi veiledning i situasjoner der vi står fast, og advare oss mot ting som kan være ugunstige, og fortelle om fremtiden slik den ser ut hvis situasjonen fortsetter som nå. Det betyr at vi kan styre unna ting som ikke er bra, og velge en annen kurs.

Jeg nevnte tidligere tre kort som ofte virker skremmende.
Døden er et kort de fleste reagerer på, men det forteller ikke om fysisk død. Det kan vise til en avslutning av et eller annet, det være seg et forhold, en jobb, flytting, endring av trossystemer osv.
Djevelen er også et annet skremmende kort. Det forteller ikke at personen er hjemsøkt eller besatt av djevelen, men viser til at personen bør se nærmere på sine ubevisste motiver. Den kan også komme opp i forbindelse med utnytting av andre.
Tårnet er det tredje kortet. Det viser som regel et høyt smalt tårn som blir truffet av lynet en stormnatt, og beboerne kastes ut. Det viser ofte til uventede ting som kan skje brått, og også en frigjøring fra den begrensende formen som tårnet er. Man slipper ut av en "trang" situasjon. Vi mennesker er jo vanedyr, og forandringer er slitsomme, selv om de er til det bedre.

Til slutt vil jeg gjerne si litt om oppbevaring og bruk av kortene.
Oppbevar kortene på en fast plass, og ta dem frem bare når du skal bruke dem. Du kan gjerne ha dem i et skrin eller pakket inn i en duk/tørkle, ikke fordi at kortene har noen kraft i seg selv, de er bare redskaper for din intuisjon. Ved å gjøre det slik, blir det et lite rituale å ta frem kortene, og det gir et signal til deg selv om å tune inn på kortene og gi slipp på hverdagen for en stund.
Ikke legg kort på noen som ikke har bedt om det eller ikke vet om det. Det blir en slags "dyneløfting" og snoking i andres privatliv. Ingen av oss ville likt at noen kom inn og gikk gjennom huset vårt når vi var ute.
Når du arbeider med kortene, er det intuisjonen som er på "jobb", den er vårt sanneste jeg, og hvis den blir misbrukt slik, kan det hende at du mister kontakten med kortene.
Hvis noen ber deg om å legge opp på en tredje person, avvis det høflig men bestemt. Hvis det gjelder en person som vedkommende har et forhold til, kan du tilby deg å legge på forholdet mellom dem, da får dere kun vite det som angår personen som spør.

4 kommentarer:

 1. Hei!
  Morsomt å lese det du skriver om tarot, kjenner meg igjen i tankegangen. Har selv jobbet med tarot i 10-12 år, kun Vision Quest, og bare ved hjelp av det lille heftet som følger med. Føler at jeg alltid får "svar" jeg kan kjenne meg igjen i. La ut et åpent spørsmål på Facebook tidligere i år, om noen ville la seg spå, slik at jeg fikk øvd meg. Har vel som et resultat av dette lagt på ca 10 mer eller mindre kjente de siste månedene. Har lagt uten at personen er tilstede, bare bedt om at de skal være "åpne, og la meg få tilgang" til det jeg trenger. Opplever som du så fint sier, at tarotkortene utvikler intuisjonen. Mye enklere å legge på de siste enn på de første.

  Har lagt meg til et slags rituale før jeg begynner, og forsøker alltid å se hva jeg får via intuisjonen før jeg legger kortene. Kortene kommer da som et slags supplement til intuisjonen.

  Støtter forøvrig det du poengterer om å aldri legge på noen som ikke har bedt om det. Viktig å respektere privatlivet, og jeg snakker heller aldri med andre enn den det gjelder om hva som kommer opp.

  Mvh
  Anne-Grethe

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Anne-Grethe :) Takk for kommentaren. Ikke verst å klare seg bare med det lille heftet som følger med kortene. Det var ingen dum ide å spørre på FB om noen vil la seg spå, øvelse er viktig, og det er ofte enklere å legge på fremmede siden man da er nøytral. Lurt også å bruke intuisjonen før du legger opp, kortene er jo bare et verktøy.

   Slett
 2. Det eneste jeg innimellom har savnet med de kortene, er at de er de er såpass "svevende", og lite konkrete. Det konkrete må derfor komme mer via intuisjon. Kortene er jo basert på en sjamanistisk tankegang, og bærer preg av dette på alle måter. Om man ikke er tilstrekkelig åpen for dette, er det ikke like lett å legge kortene. Har imidlertid ikke klart å finne noen andre kort som fungerer for meg ennå... :)Bestilte Rumi tarot av deg forrige uke, men de tror jeg samboeren min ender opp med, for de var litt for "tunge" for meg, fikk vondt i magen av de... hehe

  Anne-Grethe

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det finnes tarotkort for de fleste, alt etter hvilken tilnærming man har. Vision Quest og Native American går jo mye på en sjamanistisk vinkling. For de fleste av oss i Vesten, er kanskje Rider Waites kort, og de som baserer seg på den tradisjonen kanskje enklere å lære. Crowleys Thoth tarot har en litt annen tilnærming, bl.a. dette med at astrologien er trukket mer inn. Osho Zen tarot har jo en østlig innfallsvinkel. Rumi tarot selger ikke så mye enda, de baserer seg på Midt-Østens mystikk, og den er kanskje ikke så kjent hvis man ikke interesserer seg for det eller har røtter derfra. Ellers er jo Fairy tarot, Celtic tarot og the Sorcerers tarot litt mer fritt og tiltaler nok de som er interessert i de emnene. Men intuisjonen er jo viktig uansett hvilke kort man bruker, og at man finner kort som man liker, da går det lettere å lære dem. Klem :)

   Slett